Relaas van een passie


Toen Jenna (° 1992) in haar vijfde levensjaar een viool aan de schouder legde onder de vakkundige begeleiding van Jo de Taeye, werd een passie geboren. De liefde voor snaren was zo groot dat de keuze voor harp enkele jaren later aan de Kunstacademie van Geraardsbergen een evidentie bleek. Ze volgde er harplessen bij Martine Rouquart, viool bij Dirk Biesemans en harmonie bij Jo de Taeye, en daarnaast een 4-tal jaren privélessen piano. Haar muzikale horizonten werden verruimd in folk- en jazzstages met Wouter Vandenabeele. Sinds haar studies bio-ingenieurswetenschappen in Gent, schippert ze voortdurend tussen wetenschappen en muziek. Ze volgde verder privélessen bij Arielle Valibouse (harp) en Olga Zolotareva (viool), aangevuld met masterclasses bij onder andere Marielle Nordmann, Gwyneth Wentink, Sylvain Blassel en Marie-Pierre Langlamet. Toen ze voor haar masterthesis bio-ingenieur een jaar doorbracht in Québec (Canada), maakte ze van die gelegenheid gebruik om harplessen te volgen bij Isabelle Fortier en Jennifer Swartz. Tijdens haar doctoraat over vismigratie aan de Universiteit Gent (afgerond in februari 2020), bleef ze onverminderd musiceren. Sinds september 2019 studeert ze harp bij Miriam Overlach aan het conservatorium van Antwerpen, waar ze zich vooral toelegt op hedendaagse muziek en kamermuziek, onder andere in het harpduo Vireo en in Trio Escalda. Als violiste is ze nog steeds actief bij Tanguera.

Orkestervaringen deed ze op in het Jemoo (Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen) en bij gelegenheidsoptredens met het kamerorkest Arc-en-Ciel, het GUSO (Gent Universitair Symfonisch Orkest), het Gents Conservatorium orkest, symfonisch orkest Apollo, het Orchestre du Conservatoire de Québec … Ze speelde met diverse koren en vocale ensembles zoals Pro Musica, Guadicanto, Grammont Ensemble, damesensemble Arabesk, Rosario en Vivace. Maar haar muzikale honger reikt vooral naar het prachtige repertoire van solo harpmuziek en naar kamermuziek, wat leidde tot talrijke (huiskamer)concerten met verschillende ensembles. Sinds ze in 2011 violiste werd in het tango ensemble Tanguera, deed een nieuwe passie voor tango haar nog dieper in de snaren kruipen. In 2015 speelde ze enkele harprecitals ter voorbereiding van een internationale harpwedstrijd in november 2015. Haar muzikale parcours werd in 2016 beloond met de cultuurprijs van Lierde. In 2019 werd ze geselecteerd voor de internationale harpwedstrijd in Bloomington (VS), waarvoor ze zich voorbereidde met Miriam Overlach. Datzelfde jaar speelde ze het Aranjuez concerto met het orkest Continuo.

Sinds 2016 is Jenna aangesloten bij Artiest zoekt Feestneus, een Gents project waarbij buren voor een gezamenlijk georganiseerd straatfeest of huisconcert een artiest kunnen boeken via Cultuur Gent. Voor Jenna is muziek een passie, een dagelijkse bezigheid en een noodzaak. Om het met de woorden van de Cultuur Gent jury te zeggen:

“Sereen, oprecht en authentiek. Het is uitzonderlijk dat we zo een fijne klassiek geschoolde act een plaats mogen geven in ons aanbod. Zet je voordeur open en laat deze harpiste neervlijen in je living.”

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief!