Relaas van een passie


Toen Jenna (° 1992) in haar vijfde levensjaar een viool aan de schouder legde onder de vakkundige begeleiding van Jo de Taeye, werd een passie geboren. De liefde voor snaren was zo groot dat de keuze voor harp enkele jaren later aan de Kunstacademie van Geraardsbergen een evidentie bleek. Ze volgde er harplessen bij Martine Rouquart, viool bij Dirk Biesemans en harmonie bij Jo de Taeye, en daarnaast een 4-tal jaren privélessen piano. Haar muzikale horizonten werden verruimd in folk- en jazzstages met Wouter Vandenabeele. Sinds haar studies bio-ingenieurswetenschappen in Gent, schippert ze voortdurend tussen wetenschappen en muziek. Ze volgde verder privélessen bij Arielle Valibouse (harp) en Olga Zolotareva (viool), aangevuld met masterclasses bij onder andere Marielle Nordmann, Gwyneth Wentink, Sylvain Blassel en Marie-Pierre Langlamet. Toen ze voor haar masterthesis bio-ingenieur een jaar doorbracht in Québec (Canada), maakte ze van die gelegenheid gebruik om harplessen te volgen bij Isabelle Fortier en Jennifer Swartz. Tijdens haar doctoraat over vismigratie aan de Universiteit Gent (afgerond in februari 2020), bleef ze onverminderd musiceren. In 2023 behaalde ze haar master harp bij Miriam Overlach aan het conservatorium van Antwerpen, waar ze zich vooral toelegde op hedendaagse muziek en kamermuziek, onder andere in het harpduo Vireo en in Trio Escalda. Als violiste is ze nog steeds actief bij Tanguera.

Als soliste speelde ze het Harp Concertino van Wim Henderickx met het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, het Mozart Concerto voor fluit en harp met de Covestro Symphoniker (Krefeld, Duitsland), het Harpconcerto van Catrin Finch met strijkorkest Cordae Lysis, het Concierto de Aranjuez van Joaquín Rodrigo met Continuo en Debussy’s Danses Sacrée et Profane met het Jemoo. Haar voornaamste focus is hedendaagse muziek, waaronder repertoire van Schafer, Berio, Maierhof, Aperghis, Saariaho en Van Parys.

Met het cocreatiecollectief Cusk maakte ze de voorstelling Ear to Sea, een docu-muziektheater over onderwatergeluid en -geluidsvervuiling. In 2023 haalde ze een eerste prijs in de Collegium21 competitie in Parijs, evenals de prijs Marius Constant en een speciale prijs voor de interpretatie van Fidélité van Aperghis. Daarnaast ontving ze een Kranigsteiner stipendium award voor interpretatie van hedendaagse muziek aan het Internationales Musikinstitut Darmstadt.

Sinds 2016 is Jenna aangesloten bij Artiest zoekt Feestneus, een Gents project waarbij buren voor een gezamenlijk georganiseerd straatfeest of huisconcert een artiest kunnen boeken via Cultuur Gent. Voor Jenna is muziek een passie, een dagelijkse bezigheid en een noodzaak. Om het met de woorden van de Cultuur Gent jury te zeggen:

“Sereen, oprecht en authentiek. Het is uitzonderlijk dat we zo een fijne klassiek geschoolde act een plaats mogen geven in ons aanbod. Zet je voordeur open en laat deze harpiste neervlijen in je living.”

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief!