De onderwaterwereld kent een rijkdom aan geluiden. Dolfijnen herkennen elkaar door te fluiten, bruinvissen oriënteren zich door te luisteren naar de echo van hun kliksignalen en vissen praten al trommelend, grommend, snerpend en krakend. Ook de mens gaat echter niet geruisloos aan de zee voorbij. De sonars en propellers van schepen, explosieven van de olie- en gasindustrie en het geknars van sleepnetten die door de bodem worden getrokken, gaan door merg en vin, en verstoren de harmonie van het geluidslandschap. Het Cusk collectief brengt de onderwaterwereld in al zijn schoonheid en bruutheid op het podium in de muziektheatervoorstelling Ear to Sea.

Ear to Sea is een cocreatie van het Cusk collectief: Kristien Doumen (sopraan), Alex Smith (percussie), Jenna Vergeynst (harp en viool) en Rúben Borges (compositie en elektronica). In een voorbereidende onderzoeksfase (januari-augustus 2022) doorspitten we wetenschappelijke papers en documentaires, verzamelden we geluidsopnames van dierengeluiden en van menselijke activiteiten onder water, en interviewden we wetenschappers die onderwatergeluid onderzoeken. Na deze fase begon het creatieproces zelf vanaf september 2022, met maandelijkse residenties op verschillende locaties in België. Tijdens deze residenties gebruikten we muzikale en theatrale improvisaties en experimenten op basis van het verzamelde geluids- en beeldmateriaal als uitgangspunt voor de creatie van muziek, tekst en choreografie. 

De ingrediënten van de voorstelling zijn onderwatergeluiden, soundscapes, improvisaties, nieuwe muziek, bewerkingen van bestaande muziek, wetenschappers op het scherm, instrumentalisten die ook praten, zingen en bewegen, en een zangeres die ook danst en vocaliseert als een vis.

De voorstelling gaat in première op 15 mei in Pilar, Huis voor Kunst en Wetenschap aan de VUB (Pleinlaan 2, Elsene – Brussel).
Tickets en info

Met de warme steun van Pilar, WARP, Walpurgis, De Koer, PostX, kleinVerhaal, O.666, Monumento en de Vlaamse Overheid.

Het Cusk collectief: Alex, Rúben, Kristien en Jenna

Tijdens één van onze residenties in Walpurgis, leidde een interessante ontmoeting tot een gesprek dat verscheen in dit wOwW-magazine.